ZPC Numansdorp Da1 – De Vliet (SG) Da1

14 oktober 2023

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus sta ik dit weekend als coach in te vallen bij het damesteam van SG de Vliet, want tja: het blijft toch mijn team ook al speel ik niet mee. En als zij omhoog zitten, spring ik graag bij wanneer dat kan.

Een peptalk vragen ze om voor de wedstrijd. U vraagt, wij draaien: “We gaan winnen!” waarna we de tactieken bespreken. Verdediging beginnen met halve-veldpressing en aanvallend, veel zwemmen en vooral de actie naar voren maken.

De eerste periode is altijd een beetje aftasten, wat doet de tegenpartij en vooral wat is hun tactiek. Al gauw blijkt hun #10 de spelmaker. Een sterke midvoor die makkelijk weg kan draaien en voor de doelpunten zorgt. Ze maakt er met gemak drie en Jaimy is kansloos in het doel. En wanneer ze ook onze midachter naar de hoek weet te sturen wordt het vierde doelpunt ook snel gemaakt. En hoewel onze zwemacties eerst nog leiden tot een 2-2 gelijke stand door doelpunten van Britt, staan we aan het eind van deze periode met 4-2 achter.

Tijd om de tactiek aan te passen. We veranderen van halve-veldpressing, naar dubbele-midvoorverdediging. Dit betekent terugvallen en schuiven op de kop. Het geeft resultaat. De tegenstander komt niet meer aan scoren toe. Wij daarentegen, hebben een paar goed lopende aanvallen waaruit Aukje tweemaal weet te scoren en de stand gelijk trekt naar 4-4. De tegenspelers raken gefrustreerd en laten dat blijken door het fysieke aspect van het spel op te voeren, maar we laten ons niet uit de tent lokken. De dubbele midachter werkt goed en hoewel het schuiven op de kop niet helemaal vlekkeloos verloopt, worden de kansen door ZPC Numansdorp gemist en blijft de stand gelijk als we van helft wisselen.

Bij gebrek aan papier, gebruik ik de bidons om het zone-verdedigen te visualiseren. Er wordt wat lacherig over gedaan vanuit het publiek, maar het werkt wel. Het team heeft een idee hoe er geschoven moet worden en gaat vol goede moed weer aan de bak. Het is intussen een pittig potje geworden. Aukje weet ons op voorsprong te zetten door de 4-5 op het scorebord te zetten. Onze zoneverdediging gaat nu goed. We hebben de midvoor van de tegenstander in de tang en de frustratie daar wordt duidelijk groter. Maar door rustig te blijven, weten we ze van scoren af te houden. Tóch komt de gelijkmaker nog vlak voor het einde van de periode.

Met 5-5 gaan we de vierde periode in. Al snel weet Britt ons weer op voorsprong te zetten en staan we met 5-6 voor. Al onze andere aanvallen worden echter gekeerd door de keeper. Gelukkig staat onze verdediging als een huis en zelfs met 2 man minder weet ZPC Numansdorp Jaimy niet te passeren. Het blijft spannend tot het eind, totdat Maaike onze voorsprong weet uit te breiden naar twee punten verschil. Met nog 1 minuut op de klok, moet dit voldoende zijn en dat blijkt ook zo. De wedstrijd wordt gewonnen met 5 tegen 7. De punten gaan mee naar huis doordat we ons hoofd koel hielden en ons niet lieten verleiden door het fysieke en gefrustreerde spel van de tegenstander.

Houdt dit vast, meiden. Top gedaan!

Verslag door Diana

Dit vind je misschien ook leuk...